https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Общи неща На 61-годишна възраст, след онкологично заболяване на белите дробове почина алпинистът Радко Рачев. През 1990 г. изкачва най-високия връх в Южна Америка - Аконкагуа (6962 м). Две години по-късно, с Господин Динев стават първите българи, стъпили на осемхилядника Гашербрум II. През 1995 г. , заедно с Тончо Тончев осъществяват първото българско изкачване на друг осемхилядник - Дхаулагири, като първи на върха стъпва Рачев, а ден по-късно и Тончев.
Общи неща 22-ото издание на Банско филм фест премина (от 22 до 26 декември) с препълнени зали, вдъхновяващи презентации на официалните гости и над 80 премиери на приключенски филми от цял свят. Отново деца и младежи се катереха на скали, влизаха в пещера, участваха в уроци по ориентиране и астрономия, отново във фоайетата - място за срещи между приятели от цяла България, а и от чужбина - бяха подредени интересни изложби, читателите се запознаха с новите книжни издания на теми, свързани с природата, дейностите в нея и нейното изследване.
Общи неща Заповядайте на презентацията ми "50 години катерене" в рамките на стартиралия Банско Филм Фест!
Датата е 24.11.2023 г., петък, а часът 21:00, след презентацията на Wolfgang Nairz и преди фестивалното парти.
Пълната програма на фестивала можете да видите тук:
https://banskofilmfest.com/programa-2023/
Общи неща Столичният бар “Ателието” се препълни снощи (21 ноевмри 2023 г.) от катерачи след поканата от страна на пловдивчаните Владимир Пеков и Николай Русев за “Късо кино”, “4 късометражни филма за скалното катерене в Пловдив” и нов проект, “живеещ на ръба между добрия тон, спортното катерене и изкуството”. Става дума за 4 свежи късометражни филма на Пеков - всеки, отразяващ преминаването на някой от човекофобските маршрути по тепетата в “Майнасити” (Пловдив). Ръбчета, за които се изисква най-вече добро зрение - за да ги видиш, здрави еспадрили - предвид неизбежното татрузене на краката по ужасно гладката плоча, и сила като на Ники Русев или мерак като на Владо Пеков, са част от “картинката” в Пловдив, където винаги е жега и това налага да се катери често нощем, на челник. Росен Руев от НСА също кърши снага в единия от филмите, а репликите на “спортния коментатор” са доста сполучливи.

 
Общи неща В Бриансон, Франция бяха раздадени най-престижните награди в алпинизма "Златен пикел". Американецът Джордж Лоу получи приза за цялостна кариера, а отличените изкачвания са:

 
Общи неща Bansko film fest 2023 – free spirit, no limits!
22-рото издание на Международен фестивал на планинарското и ектремно кино в Банско носи усещане за свобода, вдъхновява и събира световния планинарски и приключенски елит от 22 до 26 ноември! 85 филмови премиери, мотивационни лекции, изложби, активности, партита до зори и програма за най-малките!
Вход свободен!
С нетърпение отброяваме дните до 22-то издание на Банско филм фест изпълнено с приключения, приятели и любимата публика! Запазете датите 22 – 26 ноември, град Банско!
5 дни, 85 филма от 39 държави – екипът ни селектира от над 300 заглавия в световната документалистика филми на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи и други. Филмово жури ще оцени конкурсната програма в 9 категории, прожекции в 4 зали, гости от България и чужбина, срещи, презентации, чествания на годишнини на незабравими постижения в българския и световен алпинизъм, детска програма, изложби, активности на открито, проникване в пещера, състезание по катерене, щандове и незабравими моменти от срещи с фестивалните гости.
Пълна програма по дни и часове: banskofilmfest.com
 
Общи неща ​Ханс Камерландер ще бъде официален гост на Банско филм фест 2023. Презентацията "От Моосщок към Еверест - Все по-далеч и все по-високо" на легендарния алпинист ще бъде на 25 ноември от 20:15 часа в Голяма зала, Читалище "Никола Вапцаров", град Банско. Входът е свободен! Камерландер е забележителен алпинист, екстремен скиор и планински гид. Описанието на постиженията му само в Алпите и Доломитите е невъзможно. Южнотиролецът е най-дългогодишният партньор на Райнхолд Меснер, при това в най-важния период на хималайската му кариера – финалната част на усилията му да стане първият човек в света, изкачил всичките 14 главни осемхилядника на Земята. С него е бил на седем от тях. Автор е и на първото спускане със ски от Нанга Парбат, свидетели на което стават участниците в първата българска експедиция на този връх.
Общи неща След като стана ясно, че американският алпинист Джордж Лоу ще получи идния месец най-престижната награда в алпинизма - "Златен пикел" за цялостна кариера, през изминалата седмица бяха обявени и при кого ще отидат тазгодишните отличия. Те са за:
 
Общи неща 79-годишният американски алпинист Джордж Лоу ще бъде удостоен с едно от най-високите отличия в алпинизма - наградата "Златен пикел" за цялостна кариера. Често наричан "един от най-великите алпинисти от Северна Америка", той е автор на редица премиери в различни райони на света.
Общи неща Книгата на рекордите “Гинес” отново разбуни духовете в алпийските и планинарските среди, след като обяви, че рекордът на Райнхолд Меснер за първо в историята изкачване на 14-те осемхилядника е невалиден. Според проучване, направено от картографа Еберхард Юргалски, който неотдавна стана главен консултант на “Гинес”, през 1985 г. великият алпинист не е стъпил на най-високата точка на Анапурна, а е бил на 5 метра надморска височина по-ниско и на 65 метра линейно разстояние по-долу от върха. По този начин първият, постигнал т.нар. Хималайска корона, става американецът Ед Виестърс, изкачил без допълнителен кислород върховете между 1989 и 2005 г. По подобни причини от списъка с изкачилите 14-те осемхилядника отпадат общо 40 души и остават само четирима - Виестърс, Вейка Густафсон, Нирмал Пурджа и излизащата сега на първо място сред жените Донг Хонг Хуан.
Общи неща Тринайстата годишна катерачна среща ще се проведе на 23 и 24 септември край село Брезе, община Своге. Тя се организира от БФКА и climbingguidebg.com, а по традиция ще участват катерачи от алпийските клубове в страната и всички желаещи. Целта на организаторите е да се съберат колкото е възможно повече представители на катерачната общност, да има събитие за споделянето на ценности, обмяната на опит и идеи за развитието на спорта и обектите за катерене.
 
Общи неща Известен италиански алпинист загина при инцидент в Доломитите. 68-годишният Ермано Салватера (Ermanno Salvaterra) е паднал 20 метра, докато е водил последното въже на маршрута “Hartman-Krauss” по западния ръб на Campanile Alto. На мястото веднага е пристигнал хеликоптер, но нараняванията са били прекалено големи. Салватера е също екстремен скиор и алпийски гид, по време на инцидента е катерил със свой клиент, който не е пострадал. 
Общи неща На 11 август 1953 г. в Перник е роден Людмил Янков - един от най-романтичните образи в българския алпинизъм. Започва да се занимава с това на 18-годишна възраст. Осем години по-късно, през 1979 г. става част от националния отбор и треньор в алпийския клуб в Кюстендил, където живее. През 80-те години изкачва северните стени на Матерхорн и Айгер, както и някои от по-известните стени в Доломитите, прави първото българско спускане със ски от Елбрус, изкачва върховете Ленин, Комунизъм и Корженевска в Памир, участва в националните експедиции до Лхотце (1981 г., достига 7950 м) и до Еверест, 1984 г.
Общи неща На 92-годишна възраст почина легендарният американски алпинист Томас Хорнбайн. През 1963 той и Уили Ансoлд осъществяват първия траверс на връх Еверест. Те изкачват върха по нов път от Западния циркус, т.нар. Кулоар на Хорнбайн (от север), вляво от Западния гребен, и слизат по Югоизточния гребен (т.н. нормален път). 
Общи неща На 18 февруари загина световноизвестният американски катерач и бейсджъмпър Емън Макнийли (Ammon McNeely). 52-годишният мъж е паднал от скала в долината Моаб, САЩ, но инцидентът не е бил свързан с катерене, съобщават близки до Макнийли. 
Емън има над 70 изкачвания по Ел Капитен, над 30 от които прави с българина Иво Нинов. Държи много от рекордите за скоростни изкачвания в Йосемити. 

 
Общи неща ИТАЛИАНСКА КИНОПАНОРАМА – ИСТОРИИ ОТ ПЛАНИНАТА 2023
6 – 9 ФЕВРУАРИ, ДОМ НА КИНОТО, 19:00Ч.

София посреща за поредна година най-доброто от италианското планинарско кино през февруари! Предстои традиционната кинопанорама на италианското планинарско кино „Истории от планината/Storie dalla Montagna“ в цели 4 филмови вечери!  От 6 до 9 Февруари, 19:00ч. в Дом на киното ще имате възможност да се насладите на 11 италиански филма, едни от най-добрите заглавия на тема планини, приключения, алпинизъм и природа! Лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и от Международния БанскоФилмФест) и са между игралното и документалното кино. В програмата са селектирани 11 истории за постиженията на италианската планинарска школа,  снимани на един от най-трудно достъпните места по цял свят. Автори са изключителни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Голяма част от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Нивес Мерои, Ерве Бармас, Лука Бих, Виничио Стефанело и др. Ще видите истинските легенди на планинарската култура, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите, Гренландия и Патагония, а едни от най-актуалните италиански катерачи участват в общи проекти с българските ни алпинисти за прокарване на нови маршрути в България. 
 
Общи неща На 93-годишна възраст почина Владимир Лободин – Володя, един от доайените на българския алпинизъм. Едно от най-значимите изкачвания, с които ще остане в историята, е първото зимно изкачване на Северна стена на връх Вихрен – на 15 февруари 1949 г. заедно с Александър Белковски – Белката.

Поклонението ще се състои на 26 декември, понеделник, от 11:30, в столичния храм "Света София".
Общи неща Френската телевизия EpicTV, която е специализирана в теми, свързани с катерене и алпинизъм, направи филм за българката Александра Тоткова, световна шампионка при девойките в спортното катерене и първата българка, преминала 9а. В 30-минутното видео 17-годишната Алекс разказва за началото на своя път в катеренето, за трудностите, през които преминава, за безусловната подкрепа на семейството си и за своите бъдещи цели. За особения й характер, издигнал я до най-високата стълбичка, говори във филма и един от треньорите на пловдивчанката - Ивайло Радков - Фазата.
Общи неща Банскофилмфест се завръща предколедно в Дом на киното на 14 декември от 20:15 ч. с премиера в София на филма „След Антарктида“ - Голяма награда (Гранд При) за най-добър филм на Международния фестивал на планинарското кино - Банско филм фест 2022.
САЩ, 2021, режисьор: Таша Ван Занд, 105 мин, на английски със субтитри на български език.
В драматичен опит да повиши осведомеността за променящия се климат на Антарктида, международна експедиция, водена от известния изследовател Уил Стегър, се впуска в първoтo пътешествие с научна цел от единия до другия бряг на Антарктида през 1989 г.
Общи неща По-късно този месец на церемония в Бриансон, Франция ще бъдат раздадени най-престижните отличия в алпинизма - "Златен пикел". Наградата за цялостна кариера, на името на големия италиански алпинист Валтер Бонати, тази година ще бъде връчена на словенеца Силво Каро. Първият й носител е самият Бонати, а след него през годините са отличени Райнхолд Меснер, Дъг Скот, Сър Крис Бонингтън, Кшищоф Виелицки и други имена, променили историята на алпинизма.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/