https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate


Първо свободно изкачване на Riders on the Storm в Патагония

Новини - Светът | Големи стени

28.02.2024 12:11 npetkov, Коментари

Четирима топ алпинисти записаха историческо и дълго чакано изкачване в Патагония. Белгийците Шон Вилануева, Нико Фаврес, Сиб Ванхей и американският фотогаф Дрю Смит осъществиха първото свободно преминаване на култовия маршрут "Riders on the Storm" (1300 м, 38 въжета, 7с+, А3) на Централната кула (2460 м) на Torres del Paine. 

 Това се е случило на 9 февруари, след 18 дни на стената. Квартетът стоварва багажа си под стената на 18 януари, като се подготвя да прекара месец в работа по линията, тъй като в Патагония времето обичайно е нестабилно и често експедициите се налага да чакат дни наред прозорец с подходящи метеорологични условия. 

В предишни години са правени няколко опита от топ алпинисти да преминат свободно маршрута, но те не са успявали. Преди 18 години пък Вилануева и Фаврес, заедно с брат му Оливие и Майк Лекомт правят второто преминаване, но то не е свободно. 

Сегашното изкачване е осъществено в стил "team free" (всяко въже е преминато свободно от поне един член на екипа) и е било съпроводено от снежни бури и ветрове със скорост 140 км/ч, а по време на катерене температурите са били под нулата.

Маршрутът "Riders on the Storm" е направен през 1991 г. от петима германци - Курт Алберт, Волфганг Гюлих и Берн Арнолд, Петер Дитрих и Норберт Бец. Тогава те прекарват 6 седмици на стената.
Големият таван на Riders on the Storm, снимка: Drew Smith


Четиримата на Riders on the Storm, снимка: Drew Smith
 
 

Още няма направени коментари.

Добави коментар
Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/