https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate


Премиерно изкачване на Khumjungar Himal 6759 м

Новини - Светът | Експедиции

02.01.2024 10:31 npetkov, Коментари

Двама непалци осъществиха премиерно изкачване на шестхилядника Khumjungar Himal (6759 м) в родината си (регион Мустанг). Prakash Gurung и Yukta G са си поставили за цел да покажат, че е възможно да се изкачват върхове по щадящ за околната среда начин. Пред ExplorersWeb Гурунг обяснява, че за тях е било огромно удоволствие да достигнат в алпийски стил неизкачван преди това връх.

 Двамата алпинисти, които изкарват прехраната си като планински водачи, са от етническата група на Гурунгите - подобно на Шерпите, непалци с тибетски корени, населяващи високопланинските райони. Преди година решили да се насочат към неизкачвани върхове, които да достигнат в алпийски стил, за да намалят отпадъците, характерни за комерсиалните експедиции с фиксирани парапети, множество кислородни бутилки и пр. По този начин двамата непалци искат да рекламират развитието на туризма в своя регион, но туризъм, щадящ околната среда.
Двамата непалци на върха, от видеото им публикувано в Истаграм
 
 

Още няма направени коментари.

Добави коментар
Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/