https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate


Чехи с нов маршрут на Чолатце в Непал

Новини - Светът | Алпийско катерене

20.12.2023 11:54 npetkov, Коментари

Чешките алпинисти Радослав Грох и Зденек Хак направиха нов маршрут в Непал. Дни след като техен партньор от експедицията загина при падане под връх Чолатце (Cholatse, 6440 м), двамата носители на наградата “Златен пикел” изкачиха Западната стена на шестхилядника по линия, дълга 1200 м, която са нарекли “Just one solution!” (ED WI4+, M5). Изкачването е осъществено на 2-3 ноември, като слизането е било по нормалния маршрут, от югозапад. Новата линия е посветена на загиналия им сънародник Ян Рос (Jan Ros). В социалните медии Грох и Хак споделят, че в горната си част маршрутът е бил изложен на надвиснали сераци, а в средата е имало опасност от каменопади, но двамата наблюдавали въпросните участъци и избрали времеви прозорец, в който трябвало бързо да траверсират под сераците, за да намалят колкото е възможно повече риска. Липсата на безопасно място за биваци ги накарало да се фокусират върху не по-дълго от двудневно изкачване. На слизане успели да намерят камерата на своя загинал приятел, която ще бъде предадена на близките му, съобщава Planetmоuntain.

По-рано тази есен, в рамките на същата експедиция Радослав Грох и Зденек Хак направиха премиерно изкачване на Западната стена на шестхилядника Чумбу (6859 м) - един от върховете, разрешени за изкачвания през последните години от непалското министерство на туризма. Маршрутът “The Last Flight of the Falcon” (TD+) беше посветен на паметта на Анджей Соколовски - полски алпинист и планински водач, който през септември загина при инцидент в Татрите.


Връх Чолатце, снимка: Vyacheslav Argenberg
 
 

Още няма направени коментари.

Добави коментар
Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/