https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate


Банско филм фест 2023 - резултатите

Новини - България | Общи неща

04.12.2023 10:37 npetkov, Коментари

22-ото издание на Банско филм фест премина (от 22 до 26 декември) с препълнени зали, вдъхновяващи презентации на официалните гости и над 80 премиери на приключенски филми от цял свят. Отново деца и младежи се катереха на скали, влизаха в пещера, участваха в уроци по ориентиране и астрономия, отново във фоайетата - място за срещи между приятели от цяла България, а и от чужбина - бяха подредени интересни изложби, читателите се запознаха с новите книжни издания на теми, свързани с природата, дейностите в нея и нейното изследване.
Ханс Камерландер
Снимка: Антонио Вълчев

 


Снимка: Антонио Вълчев

Проф. Волфганг Наирц
разказа за “лудите години на австрийския алпинизъм”, Ханс Камерландер описа своя път с учителя си и свой дългогодишен партньор Райнхолд Меснер, Инес Паперт насърчи жените да следват своя път с презентацията си за леденото катерене, Силво Каро запозна аудиторията с историята на “златното поколение” на словенския алпинизъм, към което принадлежи, Людовико Бих представи своята философска, “снежно-земна” фотография, а Марчин Томашевски остави публиката без дъх с откровенията си за пътя от болничната стая до големите стени, изкатерени в най-лютите зимни месеци.

Филмът "Гран Каньон" на словашкия режисьор Павел Барабаш спечели голямата награда в тазгодишното издание на фестивала. Специалното отличие на журито отиде при лентата "Да" на френския режисьор Себ Жам. Призът за сценарий на името на основателя на Банско филм фест Петър Атанасов беше присъден на "Пионерите", с режисьор Алесандро Белтрам, Италия. За най-добър български филм беше отличен "Да бъдеш Христо Пимпирев" на БНТ.


Силво Каро
Снимка: Антонио Вълчев


Тази година голям интерес предизвикаха и българските презентации. Дойчин Боянов обобщи по-важните изкачвания на Еверест по повод 70 години от първия успешен опит на върха, Тончо Тончев стори същото, но за Нанга Парбат - две обогатяващи лекции, които впечатлиха с достъпното представяне на огромен обем от информация, с поставени интересни акценти и много емоция. Николай Петков, който тази година отбелязва 50 години катерене, задържа голямата зала в читалището пълна до късно вечерта в петък с разказите си за отминалите и по-новите времена, а Алексей Жалов, който представи новата си книга “Половин век под земята” и тази есен навърши 70 години, беше изненадан от екипа на фестивала с торта на сцената, като не скри сълзите си от аплодисментите и вниманието на публиката. Фестивалът завърши в неделя, с презентация на български пещерняци за спасителната акция в туркската пещера Морджа.


 


Тончо Тончев
Снимка: Антонио Вълчев

 

 

Още няма направени коментари.

Добави коментар
Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/