https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate


Владо Пеков и Ники Русев с “Късо кино” в София

Новини - България | Общи неща

22.11.2023 11:39 npetkov, Коментари

Столичният бар “Ателието” се препълни снощи (21 ноевмри 2023 г.) от катерачи след поканата от страна на пловдивчаните Владимир Пеков и Николай Русев за “Късо кино”, “4 късометражни филма за скалното катерене в Пловдив” и нов проект, “живеещ на ръба между добрия тон, спортното катерене и изкуството”. Става дума за 4 свежи късометражни филма на Пеков - всеки, отразяващ преминаването на някой от човекофобските маршрути по тепетата в “Майнасити” (Пловдив). Ръбчета, за които се изисква най-вече добро зрение - за да ги видиш, здрави еспадрили - предвид неизбежното татрузене на краката по ужасно гладката плоча, и сила като на Ники Русев или мерак като на Владо Пеков, са част от “картинката” в Пловдив, където винаги е жега и това налага да се катери често нощем, на челник. Росен Руев от НСА също кърши снага в единия от филмите, а репликите на “спортния коментатор” са доста сполучливи.

 Публиката се смя с глас, децата ръкопляскаха, а Боряна (кучето на Пеков, родена актриса) използваше паузите, в които пазителят й се разсейваше, за да отиде до чинийките с ядки и да омете някоя, а по свидетелства на част от децата - била си пийнала и бира от удобно поставената, като за нея, чаша.

Видимо порасналият Ники Русев, който след 2-3 месеца ще навърши пълнолетие, помагаше на Владо в разказите за катеренето по тепетата, където (а и не само там) той е един от малкото способни да дадат категория на линия над 8а. 

Филмите са налични в Ютюб, Владо ги прави “на мускули”. Така изгледани един след друг, определно показват прогрес - и като визия, и като сценарий, и като режисура. Иначе казано - очевидно колкото по-добре катери Русев, толкова по-добре снима Пеков. И докато Ники вече живее в София, за да тренира тук, Владо все още не се е преместил. Той си обича тепетата и за да снима следващия им съвместен проект, идва за по няколко дни в столицата. И до Карлуково. Там е новият проект на Ники - потенциалното първо 9а+ в България. Линията “Куче марка” е накована от Ивайло Радков - Фазата по време на пандемията и до момента най-близо до преминаването й е неговият възпитаник Ники Русев. Пеков се е амбицирал да го снима от различни ъгли и да направи нещо, “вече истинско” в катерачното кино. Ентусиазмът и възможностите им са налице. Трябват им пари, за да си покрият разходите - да може Пеков да зареже препитанието си в Пловдив и да снима малкото оставащи опити до финала. Сега, докато е студено, е най-подходящият период от годината за маршрути с подобни “ръбета”. 

На представянето на филмите Фазата припомни как докато правел маршрута, Николай Петков му казал да не хаби клиновете, понеже по въпросната линия хватки не се виждали. Така - от шега на шега, страната ни е на път да се сдобие с първото си 9а+. Ники Русев (световен шампион при юношите) вече е записал името си в състезателното и скалното катерене, но тепърва ще пише история, живот и здраве. Да се надяваме, че Пеков ще е винаги на мястото на събитието и тепърва ще радва българската и чуждестранната публика с яко катерачно кино.

Ако искате да им помогнете с дарение:
BG22STSA93000022380019, ДСК, Владимир Пеков
Основание за плащане: Целево дарение - филм
Ники Русев по новия проект "Куче марка", 9a+, снимка Владимир Пеков


На прожекцията в бар Ателието, снимка архив Владимир Пеков


На прожекцията в бар Ателието, снимка архив Владимир Пеков


Кадър от филма "Тракийски съкровища"


 
 

Още няма направени коментари.

Добави коментар
Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/