https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

Livingston - Tangra - 2014


ПРОЕКТ „ВЪРХОВЕТЕ НА ТАНГРА ПЛАНИНА” / PROJECT „SUMMITS OF TANGRA MOUNTAIN”

XXIII БЪЛГАРСКА АНТАРКТИЧЕСКА ЕКСПЕДИЦИЯ / XXIII BULGARIAN ANTARCTIC EXPEDITION

 


Фейсбук страница на проекта

Една от целите на 23-тата антарктическа експедиция е изкачване и измерване височината на върховете от главното било на планината Тангра, намираща се в близост до българската изследователска база в Антарктида  "Свети Климент Охридски" (вж. в уикипедия).

Участници в проекта са известните алпинисти Дойчин Боянов и Николай Петков. Те ще бъдат подпомагани логистично от останалите членове на 23-тата антарктическа експедиция.

ТАНГРА ПЛАНИНА И НЕЙНИТЕ ВЪРХОВЕ

  

Планината Тангра е с дължина ок. 30 км и има над 20 изявени върха, повечето от които имат български имена (вж. в уикипедиа). Повечето не са изкачвани, а височините им са дадени ориентировъчно. Два от върховете имат имена дадени още през 19-ти век, когато са били видени от мореплавателите, достигнали бреговете на острова. Това е считания към момента най-висок Фрисланд (Friesland, 1700 м), и Големия Иглен връх (Great Needle Peak, ок. 1700 м). По-нови сателитни снимки дават основание да се мисли, че последния е по-висок.

Големия Иглен връх не е изкачван, а Фрисланд има три изкачвания: 1991 г. от испанците Ж. Енрике и Ф. Сабат (Francesc Sabat, Jorge Enrique), 2003 г. от австралийците Д. Гилдеа, Дж. Бат (Damien Gildea, John Bath) и чилиеца Р. Фика (Rodrigo Fica), 2004 г. от българите Л. Иванов и Д. Василев.

Основната цел на проекта е да се премине по билото от Фрисланд до Големия Иглен връх и да се направят точни измервания на височините. Между тях се намират още върховете Пресиян, Лясковец, Левски, Св. Иван Рилски, а на юг от Големия Иглен връх билото води то връх Сердика.


Централна Тангра планина - Голям Иглен връх (вляво), Левски, Лясковец (вдясно). Сн. Л. Иванов


ПРОВЕЖДАНЕ НА ЕКСПЕДИЦИЯТА

23-тата антарктическа експедиция ще работи в българската база от средата на м. ноември 2014 г. до края на м. февруари 2015 г. Проектът за изкачване на върховете стартира на 10 декември 2014 г. със заминаване от София за Пунта Аренас и ще продължи до края на м. януари 2015 г. Работа в района на планината Тангра се очаква да има в края на м. декември.

Действията на място на о. Ливингстън ще бъдат силно зависими от времето и конкретните условия на ледниците и снежната покривка. Климътът се характеризира с чести промени на времето, силни ветрове, снеговалежи, като слънчевите и безветрени дни могат да бъдат 1-2 в месеца. Някои изследователи характеризират тези особенности като "най-лошото време на Земята" и "значително по-нестабилно от времето в Патагония". Теренните условия се характеризират с почти цялостно заледяване на повърхността и с ледници с дебелина 200-300 м, цепнатини, сераци и причудливи форми на снега и леда. Заледяването започва от морското ниво.

Фейсбук страница на проекта
 
ПРОЕКТЪТ Е ПОДКРЕПЕН ОТ

Росен Плевнелиев - президент на България
Йорданка Фандъкова - кмет на София
ген. Стоян Тонев - депутат

    


  
 
Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/