https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

Gasherbrum 2009 Expedition


БЪЛГАРСКА ЕКСПЕДИЦИЯ „GASHERBRUM 2009” / BULGARIAN EXPEDITION „GASHERBRUM 2009”
 

ГАЛЕРИЯ НА ЕКСПЕДИЦИЯТА / GALLERY OF THE EXPEDITION
View information in English on the right ->


ОСНОВНИ СПОНСОРИ / MAIN SPONSORS


СПОНСОРИ / SPONSORS

Фармацевтичната фирма “Lilly” магазин за планинарска, алпийска и катерачна екипировка ek!p!rovka.com
„Алпи” - магазин за алпийска екипировка „Red Rock” - магазин и производител на алпийска екипировка
„Тераоптикс” - Fiber Optic cable products and accessories
Национален дарителски фонд “13 века България” РЕА
Катарски авиолинии “Qatar Airways” Магазин “Алпин Спорт”

Моля кликнете на логата, за да посетите уебстраниците на спонсорите.
Please click on the logos to visit sponsors websites.


ВИДЕО НОВИНИ


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОДА НА ЕКСПЕДИЦИЯТА
по материали от ClimbingGuideBG.com / Петър Атанасов

30.07.2009.
Финал на българската експедиция “Гашербрум’ 2009”

Днес, 30 август, ръководителят Николай Петков е обявил края на експедицията “Гашербрум’ 2009”. Вече след финала й Боян Петров е взел решение да се присъедини към испански екип, заплащайки своята част от разрешението му със собствени средства, и да направи още един опит на Гашербрум-2 (8035 м).
Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков са започват слизане от базовия лагер надолу утре сутринта.

На 4 август те ще бъдат в Скарду, а на 8 август (събота) късно вечерта ще ги очакваме в София.

Боян Петров по всяка вероятност ще се върне седмица по-късно – на 15 август.
Както е известно, първоначалните планове бяха за опити на всички на двата върха – Гашербрум-1 и Гашербрум-2. Но липсата на достатъчно средства наложи промяна на целта и насочване само към Гашербрум-1, и редуциране на състава, в който се предвиждаше да участват също д-р Любомир Младенов, Слави Асенов и Георги Маджаров.

В понеделник, 10 август т. г., от 11.00 часа, Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков ще дадат пресконференция в прессклуб “България” на националния стадион “Васил Левски”.


29.07.2009
Боян се отказа засега от атака на Гашербрум-2.

Боян Петров, който в неделя, на слизане от Гашербрум-1 (8068 м, след успешното му изкачване същия ден) остана в общия за двата най-високи Гашербрум-а лагер 1, за да направи опит на Гашербрум-2 (8035 м), се е отказал от намерението си.

След като вчера е стигнал до лагер 3 (7000 м) по маршрута към Гашербрум-2, днес той се е върнал в лагер 1 (5950 м), откъдето се е обадил по сателитния телефон на испанска експедиция. Утре ще слезе в базовия лагер (5100 м). Там го очакват Николай Петков, Дочйин Боянов, Николай Вълков.

Времето в района е нестабилно. На К-2 (8611 м) бяха прекратени всички опити и участващите в тях се върнаха в подножието. Те бяха спрени от силните ветрове над 7000 м.


28.07.2009
Нашите слязоха от Гашербрум-1

Вчера българските алпинисти Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков слязоха в базовия лагер в подножието на най-високите върхове от масива Гашербрум. Боян Петров е останал да нощува в лагер 1, откъдето има намерение – при добро време и самочувствие – да направи опит на Гашербрум-2 (8035 м).
Българите са добре и поздравяват всички, които следят хода на експедицията.


26.07.2009
Гашербрум-1 – върхът, 8068 м!

Днес, 26 юли, неделя, около 08.00 часа LT, българите Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков са стъпили на Гашербрум-1 или Хидън пик (8068 м). В момента четиримата са в щурмовия лагер 3 (7100 м), откъдето ще продължат слизането си към подножието.

Атаката е започнала в 00.30 часа след полунощ (22.30 часа на 25 юли българско време – бел. П. А.). По думите на Дойчин Боянов горната част на маршрута е била много технична е изисквала катерене на предните зъби на котките и с две сечива.

Заедно с българите на върха са били финландецът Вейка Густафсон и японецът Казуя Хирадиде. “Днес е голям ден! Времето беше идеално. На върха нямаше никакъв вятър и видяхме целия Каракорум като на длан. Със силна воля, решителност, настойчивост и рационални действия пред лицето на предизвикателството, успяхме да постигнем целта” – съобщава Вейка в блога си. И продължава, безумно щастлив от изкачването на Гашербрум-1: “Благодаря на всички, които ми помогнаха да реализирам този проект. Светът е прекрасен!” Всички слизат по дългия път към базовия лагер.

Това е първото изкачване на Гашербрум-1 от българи. Върхът е първи осемхилядник за Боян Петров и Николай Вълков, трети за Дойчин Боянов – след Еверест (2004 г.) и Нанга Парбат (2006 г.). За Николай Петков това е пето изкачване на осемхилядник – след Еверест (1984 и 2004 г.), Дхаулагири, Нанга Парбат (2006 г.).

Хидън пик е Единадесети осемхилядник за България – след Еверест, Лхотце, Макалу, Чо Ойю, Дхаулагири, Нанга Парбат, Анапурна, Броуд пик, Гашербум-2, Шиша Пангма. Остават К-2, Кангчендзьонга, Манаслу.

Двамата Николаевци, Дойчин и Боян посвещават изкаването си на 80-годишнината на организирания алпинизъм в България.

Наближава моментът за шампанското – както пише в блога на Вейка Густафсон.


24.07.2009
Днес Ники Петков се обади по сателитният телефон. Всички са добре и в момента се намират на лагер 2. Надяват се в следващите няколко дни вятърът да утихне и да могат да изкачат върха.


19.07.2009
Лошото време не позволи атака

Участниците в експедиция “Гашербрум’ 2009” Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков днес са слезли от лагер 3 (7100 м) до базовия лагер. Влошаване на времето в нощта на събота срещу неделя и днес не им позволи да осъществят намерението си за атака.

Четиримата ще останат в подножието, за да възстановят силите си и да изчакат прозореца от добро време, който синоптиците предвиждат да започне в четвъртък-петък. Преди това, в началото на следващата седмица, целият район ще попадне в обширна зона на лошо време със много силни ветрове и вероятни снеговалежи.


18.07.2009
Българите имат лагер 3 на Гашербрум-1

“В лагер 3 сме – съобщи около 16.30 часа българско време по сателитния телефон Николай Петков. - Ние сме първите излезли до това място. Другите използват парапетите и пъртината, които правим. Преди малко имаше лек снеговалеж. Но като цяло днес има прозорец от относително добро време.

До нас се появиха две палатки, защото щом останалите видяха, че ние вървим нагоре, веднага тръгнаха по готовите парапети и готовата пъртина. Това са шерпът Серап Джангбу, който иска да стане първият непалец, изкачил всички осемхилядници, и испанци. Вейка Густафсон (друг кандидат за Хималайската корона от Финландия – бел. ред.) е в базовия лагер и по всяка вероятност ще продължи да чака хубаво време.

Кулоарът (огромен жлеб в северния склон на върха – бел. ред.) е обработен наполовина, с около 850 м парапети. Снегът в него не е опасен от гледна точка на лавини, но на места се бие зловеща пъртина. Тук-там има скални пасажи.
Ние имаме известни надежди утре да стигнем до върха – ако успеем да се мобилизираме, имаме сили и се отвори време. Оценявам шансовете да успеем при това излизане 30:70”.


08.07.2009
Експедиция “Гашербрум’ 2009” има лагер 2

Вчера, 7 юли, участниците в българската експедиция “Гашербрум’ 2009” Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков са изградили своя лагер 2 (6500 м) и са нощували в него. С разузнавателна цел днес са излезли до около 6700 м.

След това са се спуснали в базовия лагер, където ще останат в следващите дни за почивка и възстановяване.

До момента това е най-високата точка, достигната от малобройните алпинисти по склоновете на Гашербрум-1 (8068 м). Малко под тях (по ниско от мястото, на което се организира лагер 2) последната нощ са прекарали финландецът Вейка Густафсон, за който – при евентуален успех – Гашербрум-1 би бил 14-ти осемхлядник и би му донесъл Хималайската корона, и партньорът му от Япония Казуя Хираиде.

Българите са здрави, с добро самочувствие. Живо се интересуват от ставащото в България преди, по време на и след изборите. Боян Петров е установил закономерността, че винаги е на експедиция по време на последните парламентарни избори – през 2001-а на Броуд пик, през 2003-а на К-2, сега в масива Гашербрум.

Двамата Николаеци, Дойчин и Боян изпращат поздрави и най-добри пожелания на всички близки, приятели и съмишленици.


01.07.2009
Експедицията “Гашербрум’ 2009” – до лагер 1 и по-нагоре

На 1 юли, три след пристигането си в базовия лагер в подножието на Гашербрум-1 или Хидън пик (8068 м), нашите алпинисти – Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков, са се изкачили до 6000 м и са организирали своя лагер 1.

Според думите на Николай Петков, обстановката в планината се характеризира с повече сняг от очакваното и се е променила в сравнение с видяното през 2006 г..
На 2 юли четиримата са излезли към лагер и по дъното на циркуса са стигнали до ледопада, над който се изгражда лагер 2, и по-нататък – до 6250 м. След още една нощувка в лагер 1 (6000м), вчера, 3 юли, за слезли в базовия лагер.

Днес почиват. Радващото е, че почивката съвпада с влошаване на времето. В момента в базовия лагер вали сняг.

В понеделник, когато се очаква чувствително подобрение на метеорологичните условия, ще бъде предприето второто излизане по маршрута с цел да бъде организиран лагер 2 и да бъдат проучени възможностите за прокарване на премиерен маршрут към Гашербрум-1.

Като цяло в района на върха има много хора и нашите са единствени, които до момента действат по склоновете му. Към изкачването му интерес са проявили участници в американска експедиция, с които днес са уточнени някои въпроси на бъдещо сътрудничество.

Нашите са се срещнали и със швейцареца Ули Щек, чието име стана широко известно благодарение на скоростните му рекордни изкачвания по северните стени на Айгер, Матерхорн и Гранд Жорас в Алпите, който има намерение да атакува Гашербрум-2. На този връх има значително струпване на хора (но все по-малко отколкото през други години) и всички се оплакват от наличието на много сняг и изчакват изтичане на лавините и стабилизиране на снежната обстановка.

Двамата Николаевци, Дойчин и Боян са здрави, с добро самочувствие. Интересуват се от предизборната ситуация в България и изпращат поздрави на всички приятели и съмишленици.


28.06.2009
Българите имат базов лагер в подножието на Гашербрум

На 28 юни, неделя, българските алпинисти Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков са изградили базовия лагер на експедицията в масива Гашербрум. Той е разположен на ледника Абруци, на 5100 м.

Нашите момчета са стигнали до него след седемдневен трекинг (7-9 часа дневно) с един ден почивка. Вчера те се устроили лагера. Днес се занимават с подреждането на багажа в него. Утре ще подготвят и сортират храната, екипировката и съоръженията за височинните лагери. Вдругиден ще се отправят към мястото на лагер 1 (6000 м), за да го изградят и да пренощуват в него.

Засега с намерение да атакуват Гашербрум-1 (Хидън пик, 8068 м) са българските алпинисти и Серап Джангбу Шерпа, който си поставя амбициозната цел да стане първият непалец, стъпил на всички осемхилядници. Вчера е имало среща между тях. Като цяло през този сезон има сравнително малко експедиции в района. А доколкото ги има, са насочени главно към Гашербрум-2 (8035 м).

Настроението на нашите момчета е много добро. Формата им – също. Те изпращат много поздрави на приятелите и на всички, които се вълнуват от съдбата на тяхното начинание.


20.06.2009
Гашербрум 2009 - Скарду

Вчера, 19.06.2009 г. около 17:30 местно време пристигнахме в Скарду. Пътуването по Каракорум Хайуей премина нормално, с изключение на това, че ни спираха през час/ два полицейски и военни постове.

Във връзка със сегашната политическа обстановка в Пакистан по пътя не се разрешава пътуване през нощта на автобуси - т. е. на хора подходящи за отвличане. Някои от участъците са с по-голяма степен на опасност и изискват качване на въоръжен придружител от полицията или придружаваш автомобил. При нас се получи така, че не успяхме да достигнем Чилас по светло и се наложи да убеждаваме местния началник, че най-добре за всички е да продължим. В крайна сметка след инсценировка, че един от нас е болен, успяхме да ги убедим да продължим в тъмнината - естествено с придружаващ автомобил. Чилас е междинното място за преспиване. Отсечката Исламад - Скарду нормално се пътува за два дни с автомобил. Направихме всичко възможно да летим до Скарду с цел да си спестим двудневното друсане по прашния и разбит Каракорум хайуей, но лошото време през последните дни беше направило опашка от неколкостотин пътници (кацането в Скарду невинаги е възможно поради липса на съвременна навигация).

Днес, 20.06.2009 предвиждаме да уплътним деня, като закупим липсващите все още въжета, маркировъчни бамбукови пръчки и някои други по-дребни неща. Надяваме се да починем добре. И четиримата се чувстваме отлично, въпреки някои малки проблеми на двама от нас с коремите – нещо нормално при смяна на храната, с която сме свикнали, с местната, бих казал, агресивна кухня.

Утре пътуваме за Асколе с джипове, след което е началото на 7-дневен преход до базовия лагер на Гашербрум-1 и 2, с един ден почивка - вероятно в Пайю.

Поздрави на всички приятели на Climbingguidebg.com!

18.06.2009
Българската експедиция пристигна успешно в Исламабад с полет през Атина и Доха. Дадохме брифинг в Министерството на туризма и Пакистанския алпийски клуб.

Купихме височинна храна, газ. Всичко е пакетирано в 12 денка по 25 кг. Бяхме добре приети в Българското посолство, откъдето ни оказват пълно съдействие по всички въпроси.

За съжаление 3 дни нямаше полети до Скарду. Натрупаха се много хора и за нас няма място в самолета. Утре (днес, 18 юни – бел. ред.) с двама иранци тръгваме по до болка познатия път към Скарду по Каракорум хайуей. След преход от 12 часа до Чилас и оттам 9 часа до Скарду на 20 юни вероятно ще тръгнем към Асколе.
Всички сме добре, в отлично настроение и очакваме срещата с планината.

15.06.2009
Четирима българи заминаха за Пакистан -Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров, Николай Вълков.

11.06.2009
В Пресклуб "България" се проведе пресконференция с участиците в експедицията. Журналистите бяха информирани за последните приготовления, по-важните етапи от графика за провеждане на експедицията.

26.07.2009
Гашербрум-1 – върхът, 8068 м!
Success on Gasherbrum-I, 8068m!

На 26 юли, неделя, около 08.00 часа LT, българите Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков стъпиха на Гашербрум-1 или Хидън пик (8068м).

On 26 July 2009 around 08:00 local time, Bulgarian climbers Nikolay Petkov, Doychin Boyanov, Boyan Petrov and Nikolay Valkov summited Gasherbrum-I (or Hidden peak, 8068m)

 


 

Гашербрум-1, 8068 м, 26 юли 2009
Николай Петков, Николай Вълков,
Дойчин Боянов и Боян Петров (отляво надясно)

Gasherbrum-I, 8068 m, 26 July 2009
Nikolay Petkov, Nikolay Valkov,
Doychin Boyanov and Boyan Petrov (left to right)

 

Българският флаг на Гашербрум-1, 8068 м
Bulgarian flag on Gasherbrum-I, 8068 m

 

Боян Петров, Николай Петков, Николай Вълков и Дойчин Боянов (отляво надясно)

Boyan Petrov, Nikolay Petkov, Nikolay Valkov and Doychin Boyanov (from left to right)

 

Изглед от Гашербрум-1, 8068 м, 26 юли 2009
View from Gasherbrum-I, 8068 m, 26 July 2009

 

Според нас това е първото интервю на Вейкка Густафсон след изкачването на всички осемхилядници.

We believe this is the first interview from Veikka Gustafson after reaching all 14 eight-thousanders.

 

Всички права върху снимките и видеата са на ClimbingGuideBG.com
All photos and video courtesy of ClimbingGuideBG.com


ОСНОВНИ ЦЕЛИ

  1. Изкачване на неизкачван от българи осемхилядник - връх Гашербрум I (8068m).
  2. Изкачване на два осемхилядника в рамките на една експедиция - Гашербрум I (8068m) и Гашербрум II (8035m).

ПОСВЕЩЕНИЕ: Експедицията се посвещава на 80-годишнината от началото на организираното алпийско движение в България – Учредяването на БЪЛГАРСКИЯ АЛПИЙСКИ КЛУБ на 19 ноември 1929 г.


MAIN GOALS

  1. Reaching of an eight-ththousander that has not been previously successfully climbed by Bulgarians - Gasherbrum-I (8068m).
  2. Reaching of two eight-thousenders within one expedition - Gasherbrum-I (8068m) and Gasherbrum-II (8035m).

DEDICATED TO: 80 years from the organized alpine climbing in Bulgaria – the establishment of the BULGARIAN ALPINE CLUB on 19 November 1929.


Върховете от групата Гашербрум се намират в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай. Най-висок във веригата е Гашербрум I (8068m), който е изкачен за първи път на 5.07.1958 г. от американска експедиция. Технически труден и опасен връх, който се изкачва само от опитни алпинисти. Засега не е изкачван от българи. Гашербрум II (8035m) е в непосредствена близост и е изкачван от българска експедиция през 1992 г.


ОРГАНИЗАТОРИ НА ЕКСПЕДИЦИЯТА / ORGANIZED BY

Алпийски клуб
ПЛАНИНЕЦ
Спортен клуб
ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ
ПО КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ
ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ
ЗА МЛАДЕЖТА И СПОРТА


СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИ / THANKS TO:

Тошо Пейков, Деян Петков, Петър Унжиев, Олег Василев, Никола Леваков, Анна Пенчева, Петър Атанасов, Елисавета Първанова и др.

Tosho Peykov, Deian Petkov, Petar Undziev, Oleg Vasilev, Nikola Levakov, Anna Pencheva, Petar Atanasov, Elesaveta Parvanova and many others.


УЧАСТНИЦИ В ЕКСПЕДИЦИЯТА / MEMBERS OF THE EXPEDITION

НИКОЛАЙ ПЕТКОВ, Ръководител - изкачил два пъти Еверест (1984 г. по западния ръб и 2004 г.), единствения човек преминавал по трите му ръба, осемхилядниците Нанга Парбат (8125m) и Даулагири (8167m), шест от седемте континентални първенци в света, много седемхилядници в Памир и Тян-Шан, десетки премиерни маршрути в България, САЩ, Африка и други краища на света.

NIKOLAY PETKOV, expedition leader - two times on Everest (1984 by the West Ridge and 2004), the only man crossing all three ridges of Everest. Climbed also eightthousanders Nanga Parbat (8125m) and Dhaulagiri (8167m), six of the "seven summits" collection, many seventhousenders in Pamir and Tian Shan, dozens of first ascents in Bulgaria, Europe, USA, Africa and all over the world.

ДОЙЧИН БОЯНОВ, Зам.ръководител - изкачил Еверест без кислород (2004 г.), Нанга Парбат (8125m), участник в експедиции до К2 (8611m), Броуд пик (8047m), Гашербрум 1 (8068m), Аконкагуа (6962m), Ленин (7134m), много изкачвания в Алпите, Кавказ и САЩ. Докторант в НСА.

DOYCHIN BOYANOV, deputy expedition leader - Everest without supplementary oxygen (2004), 2007 - Nanga Parbat (8125m). Member of expeditions to K2 (8611m), Broad Peak (8047m), Gasherbrum-I (8068m), Aconcagua (6962m), Lenin (7134m), many ascents in the Alps, Caucasus and USA. He is working on PhD degree in the National Sports University.

БОЯН ПЕТРОВ - участник в експедиции до К2 (8611m) и Броуд пик, (8047m), седемхилядниците Kан Тенгри (6995m) и Ленин (7134m), континенталните първенци Аконкагуа (6962m), Маунт Макинли (6194m), Елбрус (5642m), Килиманджаро (5895m) и други високи вулкани. Биолог.

BOYAN PETROV – took part in expeditions on K2 (8611 m) and Broad Peak (8047 m), seventhousanders Khan Tengri (6995 m) and Lenin (7134 m, currently Peak Kaufman), continental highest points Aconcagua (6962 m), Mount McKinley (6194 m), Elbrus (5642 m), Kilimanjaro (5895 m) and other high volcanoes. Biologist.

НИКОЛАЙ ВЪЛКОВ – млада надежда в българския алпинизъм, изкачвания в Алпите и петхилядници в Кавказ. Юрист.

NIKOLAY VALKOV – a young gun in Bulgarian alpinism, has ascents in the Alps and on fivethousanders in Caucasus. Lawyer.


ГРАФИК

15 юни: Заминаване от Терминал 2, с полет на Aegean Airlines за Атина 09:51 ч.
18 – 19
юни:
Трансфер с автобус Исламабад – Скарду, столицата на провинция Балтистан
21 юни: Трансфер с джипове Скарду - Асколе, изходен пункт за прехода до базовия лагер (БЛ)
22 – 28 юни: Трекинг по ледника Балторо до БЛ
29 юни –
8 август:
Аклиматизация, изграждане на височинни лагери, работа по маршрута, почивки в БЛ и финален щурм.
Около 9 август: Трекинг до Хуше през прохода Гондохоро-ла
15 август: Прибиране в София


ТАКТИЧЕСКИ ПЛАН

  • За изкачване на върховете не се предвижда използване на кислород и височинни носачи.
  • Базовият лагер се организира на височина 5200m върху неравен и наклонен ледник покрит с камъни. Престоят в и над базовия лагер за аклиматизация и изкачвания е около 40 дни.
  • Първи се планира да бъде изкачен връх Гашербрум I (8068m).
  • Лагер 1 (5900m) е общ при изкачването на двата върха и се организира върху обширно заравнение в циркуса на веригата върхове Гашербрум. Подходът до него изисква преминаването през опасен, силно насечен ледник.
  • Лагер 2 се изгражда на ок. 6500m, Лагер 3 (щурмови) е на около 7100m.
  • Гашербрум II (8035m) ще бъде атакуван в алпийски стил.


МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

Българска национална телевизия
Българско национално радио
ClimbingGuideBG.com - информация за хода на експедицията
За контакт за информация по време на експедицията - Петър Атанасов, 0888 858714, peteratt@abv.bg

 

Маршрутът на експедицията

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/