https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

МАРШРУТ 13
Изкачвания - 3 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
Guidebook
7- | 6a+ | 5.10c 185 м спорттрад ***
Първо изкачване: 23.04.2011 г. - Никола Леваков и Григор Вътев
15 метра вляво от т. "Веслец" - характерен кулоар запушен с дърво, където стената сменя изложението си.

Инфо, Топо


 Никола ЛеваковАко тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
Още няма изпратени снимки.


 1. Изкачване по време на алпиниадата.

  Маршрута е много красив. Само, че аз го изведох на две въжета по 50м и едно 30-35м. Най-трудно действително е първо въже. 50м от тръгването до болтовете с майони. Там където на схемата е дадено 6+ и аз така го усетих, но след това има един участък, който ми се стори една идея по-труден. Според моето разбиране за категория, бих го определил като 7-. Последното въже малко след тръгването има един участък от 2-3м, който опъва нервите, вероятно 6+. Струва си човек да отиде там. Може да се излезе до горе по "Веслец", чийто последно въже също е много приятно.

 2. Мисля, че както сме ги дали осигуровките са по-удобни. На второто въже сме се изсилили със болтовете, за което се извинявам. Няма нужда от толкова много. Трябва да се поизреже и изчисти още малко и е готов за "широка публика". Последния път второто въже, където е евентуалния пасаж 7- го катерих, като втори с доста тежка раница и го минах свободно. Това е и причината да му дадем 6+. Никола

 3. Декември 2011 с Григор Вътев и Любо Баров направихме и 6-то въже, което е 30 м. 5+ и излиза на ръба на масива. От осигуровката на 5-то жъже се тръгва наляво и нагоре към малко таванче. Има 2-3 скални клина и се стига до площадка с болт с халка. Рапели надолу както е по схема. Никола

 4. 4-то въже

  Схемата тук е малко неточна. Право нагоре, над първото дърво има огромен отцепен камък. Малко преди него, на удобно первазче се прави траверс надясно към второто дърво (вижда се от площадката). Турът е изключително красив, особено второ въже :)

 5. Откривам подписка за още една звезда. Едва ли има по-популярен "дълъг" тур в последно време на Враца. Или е много лесен, или е много хубав, или и двете:) Никола

 6. 2 нови болта

  На 8.11.2015 при работа по новата линия, преминаваща директно през плочата с цепката над голямата тераса сложихме два нови болта с планки в дясната част на терасата. От там с въже 2х60м. се слиза директно долу.

 7. Изкатерих тура и се съгласявам с броя на звездите - хубав е. Направих ново описание по въжета, както и си позволих да преномерирам въжетата, защото турът се очертава да се катери с първо въже 50 м. до площадката (на 20 м има площадка, но има един доста келав болт високо горе (върти му се планката и скалата точно там не е много добра). Няма други възможности за дублиране на болта. Идеята да се осигурява там, само на 15-20 м над земята не намирам за добра. Необходимият инвентар не е толкова много за тези 50 м, защото се слагат максимум 2-3 френда в допълнение на съществуващите болтове. Комфорта на площадката на 50-тия метър си заслужава достигането и с едно въже.

  Позволих си и да коригирам схемата съвсем малко, за да стане по-ясно къде се намира тура над терасата, както и да се траверсира на подходящото място на следващото въже към площадката обща с тур "Веслец".

  Съгласен съм, че болтовете по цепката над камината са излишни, но точно това прави тура все по-популярен :-)

 8. Рапелите

  Опитахме се да се пуснем с 3 рапела с 2х60, но въжето, ни се закачи и на първият, и на вторият. Може би е добра идея да се пускат по-къси рапели, за да се избегне това. Предполагам с внимание, може и да не се закачи въжето, но ние не можем да ги преценяваме, толкова добре тези неща. 

 9. Допълнителна информанация

  ВЪЖЕТА:

  1. -1-преди и след пасажа не е 5та категория, по скоро го приемете за 5с+/6а, самият пасаж е точно 6а+(ако сте катерили камини)
  2. -2-без отрязаният чвор(а той е доста поизсъхнал) също отива на 5с, и малко се клатят каманаците, като се махнат заедно с чвора ще се разбере категорията
  3. -3-тук вече нямам проблеми с категорията, стига дървото в средата да е хватка/стъпка, без него е доста трудно, особено ако е обрасла камината(почистихме), на тераската след това се тръгва надясно към дърветата, не нагоре по цепката, и голямото отцепено нещо, 5с
  4. -4-доста кухо е началото така че внимавайте до първият клин, 5б, 25м
  5. -5-доста логично въже, 5б, 20м

  РАПЕЛИ:
  Може на 3 рапела, но по добре на 4, защото първият веднага се вижда къде ще се заклещи въжето, последните два са ок, особено дългият до земята те спуска точно в началото на тура и въжето почти няма къде да се закачи(и е по скоро 50м), бих добавил по още един болт на горните площадки, сега там се пускаме от една точка.

  Като цяло топ маршрут, напоследък не толкова катерен, защото предполагам всички са го минали, а новите алпинисти все още ги плаши категорията.
  Бонус може да се ползва рапелният път за връщане от ръба "Бор".

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/