https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

МАРШРУТ 3
Изкачвания - 0 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
700 м традалпийсколедено
Първо изкачване: 02.04.2011 - Николай Вълков, Владимир Владов и Милена Михайлова
От билото на Централен ръб се слиза леко пот характерен дълъг скален праг /от тук насетне лавинната опасност става постоянна!/ до достигане на първия тесен кулоар, от където започва маршрута. При първото изкачване и отлични условия – до началото на Централния ръб – липса на сняг, и от там до тура – добре фирнован – подходът от паркинга до тура отне около 3 часа.

Номер: 3
Екипиране: , няма оставени клинове
Необходим инвентар: комплект клеми и френдове, пълна екипировка за ледено катерене, 8-9 ледени клина
Подход: От х.Плевен се слиза до паркинга и след пресичане на реката, непосредствено след къщичката на водохващането се продължава наляво и нагоре по дерето /пада се страничен приток на това което идва от улея между туровете “Благо” и “Водните дупки”. Върви се първоначално по добре оформена пътека и се достига до изчистено от лавините място, където се продължава нагоре по дерето до достигане характерния огромен скален масив на тур Малчика. За туровете наляво се продължава по стръмен лавиноопасен горски кулоар се достига до малка седловина, образувана между началото на първото скално стъпало на Централния ръб и характерното струпване на скални жандарми, обрасли с иглолистна растителност. За маршрутите разположени източно от Централния ръб: от мястото на началото на Централния ръб се продължава хоризонтално на изток, през лятото по слабо изразена пътечка. (инф.сектор)
Като се влезе в началния кулоар, след около дължина и половина от въжето се излиза наляво към малко ребро. Под него отляво се намира малък водопад, висок около 7-8 м. По реброто след около 60-70 м се достига първата ледена формация, при която кулоарът се стеснява. След нея се върви право нагоре до достигане на голямата втора и трета ледени формации, които изглеждат сляти. При нестабилен лед, при основата на първа формация се завива на ляво /има избор от два кулоара/, по посока характерна остра игла. Единия от кулоарите излиза отляво на иглата, а другия - отдясно. След достигане на склона над иглата двата кулоара се съединават по посока големия и видим отдалеч V – образен водопад, находящ се в дясно от отвесната характерна плоча с реброто на тур А.Стойчев 2. Връщането към склона над втора и трета ледени формации става с много лавиноопасен десен траверс диагонално нагоре, до достигане на разлато ребро, завършващо в скалите отляво на последната четвърта ледена формация. Тя е висока около 20 м, първите 7-8 от които са отвесни, а след това около 50-60 градуса. При лошо състояние на леда се прави диагонален траверс по скалата отляво надясно, с трудност около 3- категория. Траверсът може да се осигурява през 3-4 м с клеми или френдове. След 60 м се прави площадка в лявата стена на кулоара и от там право нагоре по постепенно стесняващ се на места заледен кулоар се достига до края на скалите, на мястото където туровете Малчика и Централен ръб се съединяват при излизанията си.

Връщане: От Малкия Юмрук право на юг до станцията на върха и по зимния път към х.Плевен. При излизане възможността за изгубване в мъгла е голяма. (инф.сектор)


 Вл.Владов

Общ изглед на туровете в района
Общ изглед на туровете в района Вл.Владов


Ако тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
 ледената каскада и двата обхода/отляво и отдясно/ на иглата - изглед от второто стъпало на Централен ръб, 16.12.2006г ледената каскада и двата обхода/отляво и отдясно/ на иглата - изглед от второто стъпало на Централен ръб, 16.12.2006г

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 04.04.2011
Началото на кулоара Началото на кулоара

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
Втората и третата ледени формации Втората и третата ледени формации

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
В основата на второто стъпало В основата на второто стъпало

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
Тесен кулоар отляво на характерната игла Тесен кулоар отляво на характерната игла

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
Траверсът - връщане към ледените формации, след характерната игла в средата на стената Траверсът - връщане към ледените формации, след характерната игла в средата на стената

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
последната ледена формация последната ледена формация

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
Скалният траверс, обход на четвъртата ледена формация Скалният траверс, обход на четвъртата ледена формация

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
финалните 300 метра финалните 300 метра

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
Най-тясното място Най-тясното място

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013
Излизането Излизането

Вл.Владов
Изпратил: vladofff, 30.12.2013

Общо 11


Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/