https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

КАТЕРАЧEН ОБЕКТ
Избор на сектор Изкачвания - 348 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
   
РайонСекториМаршрПо типДоКатегории***КатеренеМ.н.в. СофияИзкачв
Карлуково - Проходна8
113112 СП1 ТР9a
4c 5a 5a+ 5b 5c 6a 6b 6b+ 6c 6c+ 7a 7a+ 7b 7b+ 7c 7c+ 8a 8a+ 8b 8b+ 8c 8c+ 9a
спорт220 м113 км
Карлуково - Кариерата1
спорт200 м115 км
Кунино2
258b
5c+ 6a 6b 6c+ 7a 7a/7a+ 7b 7b+ 7c 7c/7c+ 7c+ 8a 8b
спорт200 м122 км
Общо: 311138348
https://www.windguru.cz/656034Снимки | Коментари | Местоположение | Необходим инвентар | Описание | Климат | Пребиваване | Албум


GPS точка: 43.175,24.074 Пещерата Проходна - източен вход 
До село Карлуково се достига по главния път E83 между София и Плевен, като се отклони от Луковит, Петревене или Румянцево. От гр. София отстои на 110 км.
Обект за катерене е пещерата Проходна и скалите около нея. До там се достига, като от село Карлуково се поеме по пътя към Луковит и след около 400 м (при далекопровода с висока напрежение) се отлони надясно по тесен черен път, застлан с трошени камъни. След 200 м пътя свършва на паркинг пред входа на пещерата.

Вид маршрути: спорт
Карлуково е карстов район с красива природа, множество пещери, скални бастиони, каньони. Тук е пещерата Проходна, която е с огромни зали и е естествено осветена поради огромните два входа и отвори в свода, наречени Окна.

Поглед към западния вход на пещерата Проходна от пещерния дом
Поглед към западния вход на пещерата Проходна от пещерния дом Н.Петков

Поглед от паркинга към източния вход на на пещерата Проходна
Поглед от паркинга към източния вход на на пещерата Проходна Н.Петков

Катеренето в пещерата е на сянка винаги и е подходящо за горещите летни дни. Може да се катери и в дъжд - вътре свода на пещерата предлага достатъчна защита.

Поляната пред паркинга е подходяща за палатъчен лагер. Може да се спи с чували и в самата пещера. Дори когато вали в пещерата е сухо, с изключение на много дълги дъждовни периоди.
На близо се намира и хижа, наречена Пещерния дом. Тя предлага уютен подслон и представлява интересна постройка "вградена" с няколкото си етажа в процеп надолу в скалите. До нея се отива, като от селото се тръгне по пътя за Луковит, подминава се отклонението (черен път) за пещерата Проходна и след около 200 м се завива наляво - има табела. От хижата се откриват хубави панорами към река Искър и дефилето, както и към огромния западен вход на пешерата Проходна.

Маршрутите са предимно спортни. Тъй като е възможно отчупване на образувания от свода на пещерата и по време на катерене, препоръчителна е употребата на каска.

За някои от по-дългите турове е необходимо 70-метрово въже.Ако тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
Още няма изпратени снимки.

Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/