https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

КАТЕРАЧEН ОБЕКТ
Избор на сектор Изкачвания - 9 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
   
РайонСекториМаршрПо типДоКатегории***КатеренеМ.н.в. СофияИзкачв
Невястата - Турлука2
54 СП1 ТР5c/5c+
3c 4c 5b+ 5c/5c+
спорттрад1300 м234 км
Средок1
1
ледено1200 м246 км
Триград
Общо: 3369
https://www.windguru.cz/656064Снимки | Коментари | Местоположение | Необходим инвентар | Описание | Климат | Пребиваване | Геология | Катерене | Категории | Етика | История


GPS точка: 41.583,24.7 Смолян и околности 

Вид маршрути: спорттрад
Районът на Смолян и околностите е може би най-живописната част от Родопите. До голяма степен е консервиран автентичният бит на родопчани в села като Широка Лъка, Солища, Гела. Възможностите за "живописен" трекинг са безкрайни. Лятото ги няма задължителните тълпи около зимно Пампорово и пътищата са спокойни. Освен катерачни маршрути има изградени интересни инфраструктури като via ferrata и алпийски тролей в района на "Невястата". Недалеч са и пещерните ансамбли в Триград и Ягодина, както и астрономическата обсерватория в Рожен. Всичко е на една ръка разстояние от Смолян, а панорамите са вдъхновяващи.

Смолян е известен като мястото в България с най-много слънчеви дни в годината. От друга страна, през лятото човек рядко може да срещне голяма жега. В активните за катерене месеци (април - октомври) климатът е прохладен, често с внезапни и бързо преминаващи бури с краткотрайни валежи, но скалите съхнат бързо.

Пребиваването през лятото е улеснено от празните хотели в Пампорово, като цените също са изгодни. Има възможности за преспиване и в хотели в Смолян.

От геоложка гледна точка, скалите в района на Смолян са с гранитна структура. На места са доста изветерни и обрушени, което обяснява защо интересни отвеси не са разработвани изобщо.

Около Смолян са известни няколко катерачни обекта: Беширов камък, Иглата и Турлука. Първите два са сравнително трудно достъпни и непопулярни. Най-посещаваното място е Турлука в местността Невястата над Смолян. Скалата е компактен гранит, на места доста ерозирал. Повечето маршрути на Турлука са екипирани с анкерни болтове и лепени клинове. Не са рядкост и стари клинове по позабравени маршрути.

Стандартната за къси екипирани спортни маршрути (поне 50 метра въже) и джаджи за традиционните турове и неосигурените пасажи (по собствена преценка).

Използвана е категоризацията на UIAA, възприета от местните катерачи.

Важат принципите на опазване на скалите и заобикалящата ги природа. Местните катерачи са изключително бдителни за това.

През годините масивите около Смолян са активно разработвани от хора като Христо Христов и Сотир Стойчев, подпомагани от катерачите от местния алпийски клуб, който понастоящем носи името на Христо Христов.

Йордан ДиневАко тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
Още няма изпратени снимки.

Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/