https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

КАТЕРАЧEН ОБЕКТ
Избор на сектор Изкачвания - 133 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
   
РайонСекториМаршрПо типДоКатегории***КатеренеМ.н.в. СофияИзкачв
Русе Кулата1
197a
5a+ 5c 5c+ 6a 6a+ 6b 6b+ 6c+ 7a
спорт306 км
Басарбово3
547b+
4c 5a 5a+ 5c 5c+ 6a 6a+ 6b 6b+ 6c+ 7a 7a+ 7b 7b+
спорт306 км
Кошов5
5
спорттрад293 км
Табачка7
7876 СП2 ТР8b
5a 5a+ 5b 5c 5c+ 6a 6a/6a+ 6a+ 6b 6b+/6c 6c 6c+ 6c+/7a 7a 7a+ 7a+/7b 7b 7b+ 7b+/7c 7c 7c/7c+ 7c+ 8a 8a+ 8b
спорт296 км
Широково2
спорттрад284 км
Пепелина2
408c
5b+ 5c 6a 6b 6b+ 6c 6c+ 7a 7a+ 7b 7b+ 7c+ 8a 8a+ 8b 8c
спорт285 км
Русе - изкуствени стени2
спорт309 км
Общо: 722196133
https://www.windguru.cz/594642Снимки | Коментари | Местоположение | Необходим инвентар | Описание | Климат | Пребиваване | Катерене | Категории | Етика | История | Подход | Албум


GPS точка: 43.83557,25.96566 Русе и околности 

Вид маршрути: спорт
На юг от град Русе е разположена обширна карстова област, прорязана от няколко реки, наречени Ломовете. Черни Лом, Малки Лом и Бели Лом се сливат и формират Русенски Лом - реката която преминава през град Русе и се влива в Дунава. Те формират красиви, и на места с отвесни и надвесени стени ждрела, врязани в иначе равниннтата област. Потенциалът за разкриване на обекти подходящи за спортно катерене е много голям. Към момента са разработени няколко сектора - масивът в квартал Кулата в град Русе, скалите край село Басарбово до хижа Алпинист и край село Табачка. Неразработени масиви, подходящи за спортни маршрути, има около селата Иваново, Кошов, Нисово и др.
Русе е един от най-красивите български градове. Разположен е на десния бряг на река Дунав. Мост през реката свърза Русе и България с Румъния, а столицата Букурещ е на 75 км. С население от 150 х. души Русе е петият по големина град в България и втори в Северна България след Варна. Често е наричан Малката Виена заради многобройните сгради - паметници на културата, в чиято архитектура са застъпени разновидности на стиловете барок, модерн и др. Символи на града са Доходното здание и Паметникът на свободата.
В района има много исторически и природни забележителности, част от които са разположени на територията на Природен парк Русенски Лом.
Басарбовски манастир - Намира се до село Басарбово, на отсрещния бряг срещу катерачния обект и хижа Алпинист. Вероятно единствения скален манастир, който е действащ и в момента. Датира от Второто българско царство. Достига се с кола от центъра на селото, 1.5 km. GPS 43.7668N 25.9646E.
Ивановските скални църкви - голям и известен манастирски комплекс "Свети архангел Михаил", състоящ се от множество скални църкви с добре запазени стенописи, съединени проходи и стъпала, издълбани в скалите. Датира от Второто българско царство, 13 век. Бил е важно доховно средище, а негови ктитори са били царете Иван Асен II (1218-1241), Иван Александър (1331-1371) и др. GPS 43.6948N 25.987E.
Крепстта Червен - развалините на средновековен град, намиращ се на скална височина в една от извивките на река Черни Лом, в близост до едноименното село. Голям град от средните векове и Второто българско царство, наследник на византийска крепост от 6-ти век. Напюлно запазена е крепостна кула от 14 век. GPS 43.6233N 26.022E.
Пещерата Орлова чука - втора по дължина пещера в България с обща дължина на галериите 13.5 km. Пещерата е открита през 1941 г., а през 1957 г. е благоустроена. Обявена е за природна забележителност през 1962 г. Намира се на 2 км източно от село Пепеина и на 8 км от с. Две могили. Има означено с табела разклонение от главния път София - Русе. GPS 43.5938N 25.9591E.

Скалите при село Басарбово - хижа Алпинист
Скалите при село Басарбово - хижа Алпинист Н. Пеков

Скалите при село Табачка
Скалите при село Табачка Н. Пеков

Сравнително рядко се намират сектори със северно или западно изложение. Преобладава южното изложение, което прави скалите подходящи за топлите зимни дни, за ранна пролет и късна есен. През лятото посещенията са по-редки.

В Русе има целия спектър от класове хотели за настаняване, но по-удобно е да се пребивава в близост то скалите. Навсякъде (освен обект Кулата) има удобни места за къмпиране в близост до скалите. В Бесарбово, Иваново, Табачка и другите села наоколо има възможност за наемане на квартири в т.н. къщи за гости.
Магазини има в изброените села, но най-заредени са в големия град. Селските магазини предлагат всичко от първа необходимост. От селата най-зареден е магазинът в центъра на Иваново.
Вода за пиене на местата за къмпиране и покрай скалите няма, така че трябва да се налива от чешмите в селата. В Бесарбово има обществена чешма в центъра, до декоративен кладенец. В Табачка няма обществена чешма и за вода може да се попита в магазина на селото или в някоя от къщите.

Скалите по поречията на Ломовете, където са разположени катерачните обекти, са изградени от меки варовици и песъкливи варовици. Характерни са дупки и джобчета за пръсти, червено оцветени по-меки скали, и сиво оцветени по-твърде плочи.
Повечето маршрути са екипирани с лепени клинове, и по-малко с болтове с планки. Като цяло наковаването е доста на често, в сравнение с други спортни обекти в България.

В повечето случаи 60 м въже е наълно достатъчно. На Табачка има няколко тура по 30-35 метра, за които е необходимо по-дълго въже.

Катерачните обекти са разположени на юг от Русе и са достъпни от път 501, Две могили, Басарбово, Русе. Този път е успереден на главен път E85 в източна посока. Когато се подхожда от западна и южна България, след град Бяла трябва да се внимава за разклона нядасно за Две могили, след това се следват табелите за Табачка, Иваново или Басарбово - в зависимост от избрания район за катерене.
Когато се идва от североизточна България (Варна, Добрич, Разград и т.н.), първо се достига град Русе, и път 501 се хваща от тази страна, по посока Басарбово и Иваново.
Достигането от север (Румъния), е като се премине по Дунав мост, след това се хваща главен път E85 и се следи за отклонение от него за път 501 (това се случва още в рамките на града).

Много от маршрутите са надписани по скалите и са поставени категории по UIAA, които обаче не винаги са точни. В гидовника са дадени категориите по френската скала и успоредно с това и по UIAA.

Често на по-стари маршрути могат да се видят следи от копани хватки, стъпки или дупки, а даже залепени камъчета. Това никак не се толерира в момента, така че не допускайте ново "творчество" от този вид.

Русе и скалите в неговите околности, в поречието на река Русенски Лом, са станали част от историята на българският алпинизъм. Тук, на скала в село Кулата (сега квартал на Русе), до пещерата "Света Петка", започватат катерачни упражнения с въже под ръководството на Хелмут Брокс. Сега на скала наречена Декили-Таш, на 20 км западно от Русе, зима поставена плоча с надпис:
"През 1910 година под ръководството на Хелмут Брокс по поречието на Русенски Лом се правят първите опити в България за катерене по скали с използване на въже". - БФААко тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
Още няма изпратени снимки.

Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/