https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

СЕКТОР
Изкачвания - 10 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
  
МаршрутUIAAFRДължина***КатеренеИнвентарЕкипиране/ИзкачванеИзкачвКоментариСнимки
Зайо Байо55a+10 мспорт
6 примки
, 2022 Момчил Дамянов
Кума Лиса33b10 мспорт
7 примки
, 2022 Момчил Дамянов
Кумчо Вълчо4/4+4b+10 мспорт
6 примки
, 2022 Момчил Дамянов
Баба Меца44b10 мспорт
6 примки
, 2022 Момчил Дамянов
Нов5+5b10 мспорт
6 примки
, 2022 Момчил Дамянов
Общо: 510÷101000
Снимки | Коментари | Местоположение | Описание | История | Подход


GPS точка: 42.62195,23.25996 Място за паркиране 
GPS точка: 42.62229,23.26084 Под хижа Средец 
GPS трак за подход: Gpstrack path Витоша Златните мостове Под хижа Средец.gpx

Дължина: 10 ÷ 15 m
Надморска височина: 1560 m
Вид маршрути: спорт
Терен: гранит
Малък скален масив до 10-15 м подходящ за начално обучение. Скаличките са 2 разделени от кулоар. До върха им се подхожда лесно от хижата и там има болтове, стари и нови клинове, за направа на установки. Скалите са в гора, под нивото на хижата и не се виждат от нея.

 Топо с инфо
 Николай Петков

 Топо с инфо
 Момчил Дамянов

Пътят до хижата минава през Златните мостове, на 18 км от кв. Бояна, и на 4 км от Златните мостове. След хижа Момина скала пътят не е в много добро състояние, така че подходът от нея е 15 мин.
От мястото за паркиране при хижа Средец се отива към северния край на хижата, и се подхожда по добра пътечка в източна посока. Първо се достига върха на скалите, а от там се слиза до под тях, общо ок. 150 м.

Скалите се катерят отдавна, за което свидетелстват оставени стари клинове. До 2022 г. предимно с горна осигуровка за обучение.
През 2022 г. Момчил Дамянов екипира съществуващите маршрути за долна осигоровка.Ако тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
Снимка на горната скала Снимка на горната скала

Изпратил: bgclimber, 08.07.2024

Общо 1


  1. Нов маршрут на горната скала

    Има нов маршрут, който не е описан в гидовника. Намира се на скалата между сегашните и хижата

  2. Нов маршрут на горната скала

    Всъщност той не е нов, появи се заедно с другите, но Николай не го е забелязал. Всъщност маршрутите с имена на животни са два на горната сакала и два на долната, по които катереха децата. Аз реших горните да си ги оставя така, те са ниски и лесни, нямаше смисъл да ги екипирам, а и децата щяха да бъркат по планките с пръстчетата. Най-вдясно през надвеса се получи една приятна линия обаче - "Go-Go през надвеса", 5а/в. На долната скала направих първите два, с доста чистене - "Камен дел" и "Пчеличката Мая". Измислих си две линии към анкерите с майоните, и добавих една по полегналата плоча най-вдясно - "Мъхчета", която отвоювах от мъхчетата :)

  3. Снимка и инфо

    Добавих снимка на горната скала, тъй като видях че нямаше такава досега. На нея има само една точка за площадка. Обектът е подходящ за лятно катерене, тъй като може да се осигурява на сянка. Подходът е по-скоро по главната пътека, и после отклонение вляво. Опитах се да мина през задната част на хижата първо и това не беше добра идея, тъй като там всичко е обрасло. Евала на mom4i за новите марширути на долната скала. Ще отида да ги соловам другата седмица по някое време.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/