https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

СЕКТОР
Изкачвания - 1 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
  
МаршрутUIAAFRДължина***КатеренеИнвентарЕкипиране/ИзкачванеИзкачвКоментариСнимки
1 Хана7+/8-6c20 мспорт
12 примки
, 2020 Ивайло Радков
Общо: 120÷20100
Снимки | Коментари | Местоположение | Необходим инвентар | Описание | Климат | Пребиваване | Екипиране | Подход | Връщане


GPS точка: 41.76852,23.42655 Хижа Бъндерица - Място за паркиране 
GPS точка: 41.77074,23.42256 Пещерата Хана 
GPS трак за подход: Gpstrack path Подход Пещерата Хана.gpx

Дължина: 20 ÷ 30 m
Надморска височина: 2050 m
Вид маршрути: спорт
Терен: варовик
Пещерата Хана е известна като туристически обект, но е рядко посещавана заради стръмния подход в улея (последните ок. 200 м). Има широк вход, но е по-скоро ниша и няма характерните пещерни образувания. Големи дървета пред нея я скриват и не се вижда отдалече.
Мястото е сенчесто и подходящо за катерене през лятото. За сега има само 1 направен маршрут за катерене. Скалата е твърд мраморизиран варовик с добро сцепление.
Отдолу е доста стръмно и не е подходящо за деца.

Общ вид на скалите над хижа Бъндерица Топо с инфо
Общ вид на скалите над хижа Бъндерица Николай Петков

 Топо с инфо
 Николай Петков


 Николай Петков

Прогноза за времето: https://www.windguru.cz/1656027

ВОДА
Налива се от хижата.

Лепени клинове.

Въже и примки

С кола се паркира на хижа Бъндерица или на място преди нея. Възможно е в активния летен сезон (август - 15 септември) да има ограничение за превозни средства от 8 до 16 ч. Проверете дали е така, и евентуално предвидете минаване през Шилигарника преди 8 ч. В случай, че има ограничение, се паркира на големия паркинг на Шилигарника и от там може да се вземе маршрутка, която срещу заплащане превозва по долината нагоре (ок. 4 лв.).
От хижа Бъндерица е важно в началото да се насочите в правилната посока, защото в рядката гора е тревисто и пътеката не е утъпкана. Първо се визира улея, където се намира пещерата (вж. приложената снимка с означен подход). Застава се точно между бунгалата и хижата и се поглежда право нагоре (на запад). На ок. 40 м между дърветата се вижда първата пирамидка - голяма купчина закръглени камъни. От нея се следва едва видима пътечка, нарядко маркирана с пирамидки. Следи се да се набира височина и посоката да е запад. Скоро пътечката става по-видима в гората. Става все по-стръмна, до достигането на улея, със сипей от средно големи камъни в него. Пътеката върви отляво на сипея (гледано нагоре). Пътечката в горната част на улея отново става едва забележима, и неприятно стръмна. Достигат се дебели дървета на входа на пещерата - те скриват входа до последния момент. Подход 25 мин от хижата, 200 м денивелация.

 Топо с инфо
 Николай Петков

От маршрутите се слиза чрез спускане от партньора или рапел.Ако тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
Още няма изпратени снимки.


Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/