https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

СЕКТОР
Изкачвания - 92 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
  
МаршрутUIAAFRДължина***КатеренеИнвентарЕкипиране/ИзкачванеИзкачвКоментариСнимки
1 Камината4b40 мтрадалпийско
няколко примки, комплект клеми
, стари, но добри клинове
2 Тясната Камина545 мспорттрад
8 примки, комплект клеми
, 6 анкера (през 5-6 м)
1
3 Таванът7+ (A2,6)50 мтрад
пълен набор клеми и френдове, 8-10 примки
, стари и на места нестабилни клинове
 
4 Тревният кулоар5a80 мтрадалпийско
пълен набор клеми и френдове, 8-10 примки
, стари и на места нестабилни клинове, недостатъчни за осигуряване
1
5 Long Time - Project
 
6 Варианта на Лишеите5b+80 мспорттрад
12 примки, евентуално джаджи
7 Лишеите6a80 мспорттрад
10 примки, евентуално джаджи
8 Ръбът5+5b85 мспорт
16 примки (22 на едно въже), евентуално клеми
2
9 ПСС5-85 мтрад
набор клеми и френдове, 8-10 примки
, стари и недостатъчно клинове
10 ПСС вариант5-85 мтрад
набор клеми и френдове, 8-10 примки
, стари и недостатъчно клинове
11 Болтове5+/6-5b+80 мспорт
10 примки (16 на едно въже)
12 Четката6-5c13 мспорт
7 примки
, 2014 Петко Тотев
13 Брезата6-5c60 мспорт
11 примки (18 на едно въже)
14 Водолей6+6a60 мспорт
13 примки (20 на едно въже)
15 Хари6+6a60 мспорт
12 примки (17 на едно въже)
16 Стар болтак7+6b+20 мспорт
6 примки
17 Дамски тур4b90 мспорттрад
10 примки, клеми

FA 1932 Александър Белковски, Любен Телчаров и Любен Пенев
18 Долната дясна плоча6-80 мтрад
пълен набор клеми и френдове, 8-10 примки
, стари но добри клинове
Общо: 1813÷909222
Снимки | Коментари | Местоположение | Описание | Подход | Връщане


GPS точка: 42.6046,23.30055 Бай Кръстьо - Място за паркиране 
GPS точка: 42.602,23.28968 Долен Комин - средно крило, най-високата точка клина на ПСС 

Дължина: 85 m
Надморска височина: 1600 m
Вид маршрути: спорттрад
Терен: гранит
Когато се погледне отдолу, това е средното скалисто връхче от групата на Комините. От коритото на реката стената му се отделя със стръмен скалист склон, обрасъл с щубраци. Скалата е андезит.
Някои маршрути са добре наковани с анкери или лепени клинове, други със стари клинове, а някои се катерят на клеми. По стената вляво на голямата камина /№1/ има възможност за няколко преминавания по лесни или сложни пасажи, на места има и клинове, предимно за зимно катерене, където понякога натича и лед.
В дясната част се оформят наковани за спортно катерене Долната плоча, а над нея Горната плоча ("Плочата на Хари"). Разделя ги широк скално-тревен тряверс.
Да се подхожда с повишено внимание към ронливите пасажи, каквито има в изобилие.

Долен комин - Северно крило - поглед от юг (лява част) Топо с инфо
Долен комин - Северно крило - поглед от юг (лява част) Н.Петков

Долен комин - Северно крило - поглед от изток (дясна част) Топо с инфо
Долен комин - Северно крило - поглед от изток (дясна част) Н.Петков

Долен комин - Северно крило - Долната плоча Топо с инфо
Долен комин - Северно крило - Долната плоча Н.Петков

Долен комин - Северно крило - Горната плоча Топо с инфо
Долен комин - Северно крило - Горната плоча Н.Петков

Долен комин - Северно крило - общ вид
Долен комин - Северно крило - общ вид Сн. Н.Петков

До подножието се отива по малка пътечка, която подсича целия масив.

По пътека отзад, като тя се съединява с пътечката за слизане от Южното крило. По много от маршрутите може да се слезе с един, два или три рапела.Ако тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
Контра-диагонал - Общ вид Контра-диагонал - Общ вид

Изпратил: volos, 07.07.2011
Контра-диагонал - Тръгване Контра-диагонал - Тръгване

Снимка С.Бързаков
Изпратил: volos, 07.07.2011
Палавата цепка - Общ вид Палавата цепка - Общ вид

Изпратил: volos, 12.05.2014

Общо 3


 1. Контра-Диагонал

  Маршрут: Контра-диагонал* Категория: 6+ Вид: алпийско, традиционно Дължина: 110м Екипиране: Стари клинове и болтове от пресечните маршрути Необходим инвентар: клеми и френдове Дата: 25.05.2011г. Автори: К.Коцев и С.Бързаков

  Описание: Първо въже тръгва между туровете "Ръбът" и "ПСС"** по леко наклонена и доста рошава плоча, по която често натича вода. Стига до малко надвесче, след което право нагоре, започва лек тревен колуар("стар маршрут"***). Там, вляво е пирвият скален клин. Нагоре и вдясно следва таван с доста наклонена основа(6+). Вторият клин е непостедствено над тавана. Следва породължаване по колуар с лек наклон и леко подхождане надясно към първата площадка на десния вариант на тур "ПСС"(40м.). Второ въже представлява траверс(5+) през всички варианти на второ въже на "Дамата" към оридиналната "Дама"(най-вдясно) От там през стар клин с халка, се продължава нагоре през обрасъл винкел(5) След него е добре да се направи площадка(40м.), тъй като въжето вече има голямо триене. Трето въже продължава през неконкретизирани пасажи(3), до достигане на връхната точка на Долния комин (30м.).

  * - син ** - червен ***- червен пунктир

  П.С. Благорарим на Дойчин Боянов за скалните клинове.

 2. Палавата цепка

  Маршрут: Палавата цепка* Категория: 5- Вид: алпийско, традиционно Дължина: 45м Необходим инвентар: клеми и френдове Дата: 11.05.2014г. Автори: П.Петров и С.Бързаков Подход: Подминава се маршрут "дамата" и се следва неясна пътека покрай масива. Описание: Тръгва се по ясно изразена винкеообразна цепка, на която първите 3-5м. се преминава през няколко заклещени скални блока (3+). Следва леко изнасяне по дясната страна на винкела(4) и излизане на затревена площадка**. Продължава се нагоре и леко в дясно до достигане на малък таван през нови големи, но заклещени добре скални блокове(3). Тавана се избягва отдясно(5-), следвайки ясно изразен наклонен винкел(4) и след около 10 м. се излиза в дясната връхна част на масива. В момента горна осигуровка е възможна през здрав бор на връхната точка на маршрута или на голяма бреза, на 3м. от бора. * Линия на маршрута с червен пунктир ** От там наляво е маршрута по плочата(стар). П.П. В мномена П.Тотев и компания почистват тази част от масива и благодарение на тяхната намеса попаднахме на тази линия.

 3. Палавата цепка

  1. Относно т.нар. Контра диагонал - със Стефчо Продев преди 5-6 години започнахме да чистим от камъни точно началото откъдето сте минали, за да се кове с лепеняци, след което минахме право нагоре през един леко надвесен винкел и излязохме на ръба. Вие сте избягали от логичното място право нагоре и сте ходили през отделни участъци на вече наковани линини - това отделен тур ли трябва да се нарича? 2. Не разбрах къде е разликата между описания много стар тур /№10/ и т.нар. премиера Палавата цепка.

 4. Палавата цепка

  1. Оносно "КонтраДиагонал"(начало) - Мисля, че не сте минали точно както е показано на снимката. Предполагам, че сте минали покрай (в ляво) от тавана, където и намерихме един клин. След това (по спомени) е разломено и има нещо подобно на винкел. Точно така, избягахме от логичното място да продължим нагоре, за да може маршрута да обхване най-интересните участъци от масива. Освен това, продължението нагоре е по безмислен кулуар, пълен с храсти и трънки. 2. Относно "Палавата цепка" - Въпросният много стар тур (No 10) е доста далече от там( За справка - виж последната снимка). Ако имаш предвид No13, то да, може и частично да се припокриват(в долната си част - 2-3м), но след справка с Петко Тотев, беше потвърдено, че там няма линия.

 5. Палавата цепка

  Къде сме преминали, мисля че знам по-добре от вас, при условие че ни ви видяхме да висите там като свидетели. Клинът който сте открили, вероятно е на преминал още по-отдавна...  Комините се катерят сигурно повече от 80 години. Преминато е буквално навсякъде, в различни времена, някъде има оставени следи, другаде няма. Според мен е пресилено да се твърдят "премиери" в наши дни, особено за 2-3 метра между туровете. По-добре е вече да се посочва само кой кога е наковал дадена линия, та да се знае кого да се псува, ако работата не е направена както трябва. А Петко по принцип не дава 24 часови дежурства там, за да твърди със сигурност, че никой не бил минавал. Аз пък познавам лично човек който е преминал точно от там, където твърдите, при това зимно. Или претенцията Ви е за "лятната премиера"?

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/