https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=advertise
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate
Printer page
https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=donate

СЕКТОР
Изкачвания - 0 Добави изкачване Добави снимка Подкрепи ни!
  
МаршрутUIAAFRДължина***КатеренеИнвентарЕкипиране/ИзкачванеИзкачвКоментариСнимки
Общо: 010000000÷0000
Снимки | Коментари | Местоположение | Описание | История | Подход


GPS точка: 41.78756,23.38239 Заслон Кончето 

Вид маршрути: традалпийско
Терен: варовик
Кончето е стръмна и трудно достъпна седловина в Северен Пирин. Разположена е на главното планинско било на 2810 м. Заема най-ниската и тясна част от карстовия ръб между върховете Бански Суходол от северозапад и Кутело от от югоизток. Дължината на ръба е около 400 м, като най-тясната му част е около 150 м. На места широчината му достига до 0,50 м.
Североизточните склонове на Кончето представляват 150-метрова стена, спускаща се почти отвесно към циркуса на Бански Суходол. Тя представлява интерес за алпинизъм. Югозападните склонове (известни като Странето) се спускат под голям наклон към долината на Влахинска река.
Преминаването на седловината се улеснява с поставянето през 1963 година на въжен метален парапет и прокопаването през 1969 година на пътека по югозападните и склонове. През Кончето преминава маркирана туристическа пътека от хижа Яворов за хижа Бъндерица и хижа Вихрен. На 15 минути северозападно от седловината се намира алпийският заслон Кончето.

Подходът за стената на Кончето от хижа Вихрен е хубава пътека, която прекосява Малкият Казан и с леко изкачване и траверс се подсичат северните склонове на Кутело, последователно се пресичат двата скални ръба на Палашица и Черномогилски чал.
До стената на Кончето може да се подходи и от хижа Яворов.

За първи път през 1934 година при зимни условия през Кончето минават българските алпинисти Никола Миронски и Любен Телчаров.Ако тази информация ти е била полезна - подкрепи ни!


Снимки 
 | Добави снимка
Кончето с Вихрен на заден план Кончето с Вихрен на заден план

Изпратил: Krisi, 11.02.2011
Поглед на другата страна- Кончето и Бански Суходол Поглед на другата страна- Кончето и Бански Суходол

Изпратил: Krisi, 11.02.2011
Гледка от Кончето в мъгла :) Гледка от Кончето в мъгла :)

Изпратил: Krisi, 17.02.2011

Общо 3


Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.

Запазените марки в този сайт са на собствениците им. Авторските права на коментарите, статиите и снимките са на изпратилите ги, всичко останало © climbingguidebg.com. Използването без позволението на авторите е незаконно. Отпечатването е разрешено само за собствена употреба.
eshop.climbingguidebg.com  | esoft.cmstory.com/